Herdenkingsmonumenten in Rijsoord

Herdenkingsmonumenten tweede wereldoorlog in Rijsoord.

Capitulatie monument Rijksstraatweg  101

Dit monument is in particulier bezit.

In 1975 is er aan de Rijksstraatweg 101 een monument geplaatst die herinnerd aan de capitulatie van Nederland op 15 mei 1940. De capitulatie vond hier in Rijsoord in de Chr. School plaats. Generaal H. Winkelman tekende voor Nederland de capitulatie. Het herdenkingsmonument werd 29-05-1975 onthuld door de Commissaris van de Koningin Mr. M. Vrolijk, bij gestaan door Mej. A.E. Winkelman met naast haar de Generaal Bd. Mr. J.D. Schepers. Jaarlijks een kleine herdenking gehouden en een krans gelegd op of rond 15 mei.

Lancaster monument Rijksstraatweg

m 2022 6900 139

Dit is een gemeentelijk monument.

Tijdens de tweede wereldoorlog op 29 juni 1943, is er hier in Rijsoord aan de Rijksstraatweg schuin tegenover de Voorweg een Britse Lancaster bommenwerper neergestort.
De Lancaster ED362 HW-E for Easy was op de terugweg naar Engeland, na een bombardement op Keulen. Het toestel werd door een Duitse jachtvliegtuig aangeschoten, waarna het op deze plaats neerstortte, Zes van de Britse en Canadese bemanningsleden, van wie de namen zijn vermeld op de gedenksteen, zijn daarbij om het leven gekomen. Zijn in 1943 in Rotterdam Crooswijk begraven.

Jaarlijks wordt hier in juni een herdenking gehouden.

De Koninklijke Luchtmacht heeft in 2016 en 2017 de resten van de Lancaster geborgen.

Het Propellerblad en de propeller hub die hier staan zijn van het vliegtuig afkomstig.

Meer informatie over de lancaster zie:
De Crash en Berging van de Lancaster in polder Verenambacht (rezoord.nl)

Voor een uitgebreider verhaal over de Lancaster zie:
De Crash van de Lancaster in polder Verenambacht. door Hans Onderwater. (rezoord.nl)

Voor foto’s van de berging zie:
fotoboek (rezoord.nl)

Schrijvers J.G. Onderwater MBE en G van ’t Zelfde

Foto’s: G van ’t Zelfde, J.G. Onderwater MBE en Koninklijke Luchtmacht majoor A. Kappert

In “Museumschool, (voorheen museum Johannes Postschool)” Rijsoord, waar op 15 mei 1940 de Capitulatie van Nederland plaats vond, is een tentoonstelling met diverse bijzondere onderdelen van deze Lancaster te zien. Zoals een van de Rolls Royce Merlin motoren, een parachute, het staartwiel, een propellerblad en een aantal kleinere stukken. In de zgn. tijdmachine van het museum, kan men de reis met de bemanning mee beleven van deze Lancaster. Meer informatie over het museum is te vinden op: http://www.museumschool.nl/ 

Foto’s en info Rijsoord.nl