Hieronder een korte beschrijving van Rezoord en de geschiedenis.
Rijsoord (uitspraak: Rezóórd) is een voormalig dorp en sinds 1 juli 1855 een deel (wijk) van de gemeente Ridderkerk met een afgedamde rivierarm de waal als binnenwater .
Deze rivierarm liep van de noord naar de oude maas en is bij de noord afgedamd bij Oostendam en bij de oude maas bij Heerjansdam. De bijnaam van Rijsoord en de Rijsoordenaars is ‘Kraaiennest’ en ‘kraaien’. Rijsoord was voor de samenvoeging in 1855 een zelfstandige gemeente. Rijsoord is begrensd door vier gemeenten:
•in het zuiden en zuidwesten (Heerjansdam)
•in het westen (Barendrecht)
• in het noordwesten en noorden (Rotterdam IJsselmonde)
•in het noordoosten en oosten (Ridderkerk)
•en in het oosten zuidoosten (Hendrik-Ido-Ambacht)
Rijsoord was vanaf 1888 ook een kunstenaarskolonie waar vooral Amerikaanse kunstenaars die in Parijs studeerden of werkten in de zomermaanden verbleven. Een bekende kunstenares uit die tijd is Wilhelmina Douglas Hawley die later ook in Rijsoord is gaan wonen en daar getrouwd is.
Tweede Wereldoorlog.
Op 15 mei 1940 vond in Rijsoord de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten aan de Duitsers plaats. Generaal Winkelman tekende in de school aan de Rijksstraatweg 101 de overgave. De school is tegenwoordig een museum: het Johannes Post Capitulatiemuseum. Ín de school aan de Rijksstraatweg 101 is het zeer realistische Capitulatiemuseum te bezichtigen. De expositie Meidagen is open elke eerste zaterdag van de maand van 10:00-16:00. Voor het museum staat een monument met de tekst: “Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel” en op het oude schoolplein staat een borstbeeld van generaal Winkelman. Sinds 2005 is er ook een planetarium gevestigd. Zie deze website. https://www.museumschool.nl
Industrie.
In Rijsoord zijn nog diverse (glas)tuinbouwbedrijven gevestigd.
Rijsoord was in de vorige eeuw ook een dorp waar veel vlas werd verbouwd en verwerkt. Van het vlas werd ook lijnzaad gewonnen voor het maken van lijnzaadolie en werd geëxporteerd door de firma De Groot & Van Nes. De typische geur van vlas hing door het hele dorp heen. Het vlas werd geroot in de dode rivierarm die door het dorp loopt genaamd ‘de Waal’.
Rijsoord vlassersdorp, Vlas en vlasbewerking zijn zo oud als de geschiedenis van de mensheid. Zelfs in Egyptische koningsgraven van 30 eeuwen voor Christus zijn overblijfselen van linnen gevonden; men omwikkelde de mummies ermee. Rijsoord was één van de plaatsen waar generaties lang in het vlas is gewerkt, de families van Nes en Plaisier waren de grootste vlasser van het dorp. Ter ere van de vroegere vlasarbeiders heeft (de voorheen Ridderkerkse) Marjan Kievits dit beeld gemaakt en is geplaatst in de oeroude kern van Rijsoord.