De WAAL of het Waaltje in Rijsoord.

EEN MISVERSTAND over de WAAL en het waaltje.

DE WAAL.
De Waal in Rezoord is een oude rivierarm die voor 1332 in open verbinding stond met de rivier de Noord in het oosten (toen nog Merwede) en de rivier de Oude Maas in het zuidwesten (toen nog de Dubbel). In 1332 is de Waal afgedamd bij de Noord ,en zo ontstond de Oostendam en de gelijknamige plaats, en de bij de afdamming bij de Oude Maas ontstond de Heerjansdam en de gelijknamige plaats. Tegenwoordig is de Waal een schilderachtige binnenwater in Rijsoord. Waar eind 19e en begin 20e eeuw, veel kunstenaars op en rond de Waal veel mooie schilderwerken gemaakt hebben.

De Waal wordt tegenwoordig steeds vaker het waaltje genoemd, en dan vooral door de import Rijsoordenaars en buitenstaanders, de echte oud Rezoordenaars noemen onze Waal dus gewoon de WAAL in het Rezoors dus de “WAOL” Ook op oude kaarten staat onze Waal gewoon beschreven als Waal of Wael. Het zelfde gebeurd ook met De Zwaan in Rezoord ( het stukje straatweg tussen de Hoogzandweg en de Noldijk) ook dat wordt door en de import Rijsoordenaars het Zwaantje genoemd terwijl het gewoon de ZWAAN is. Het wijkje wat gebouwd is op het voormalig terrein van Bestebreurtje, is het ’T Zwaantje genoemd. Misschien dat daar het misverstand ontstaan is. Men vind het blijkbaar leuk en makkelijk om verkleinwoorden te gebruiken, dus straks krijgen we in plaats van de Waalweg, waaltjesweg en wordt de Waaldijk, waaltjesdijk en het Waalbos wordt waaltjesbos, laten we maar hopen dat dit niet gaat gebeuren. Maar voor alle duidelijkheid de WAAL is geen Waaltje en de ZWAAN is geen ‘tZwaantje

Maar over de Waal en het Waaltje, daar kan ook sprake zijn van een misverstand. Er was vroeger ook een binnenwater in Ridderkerk dat wel het Waaltje hete. Het water het Waaltje lag achter het oude gemeentehuis waar nu de Ridderhof gebouwd is en de Ridderstraat langs de Ridderhof richting verlengde kerkweg ligt, en waar de parkeerplaats is tussen de Ridderhof en autobedrijf van Splunder is. Het is waarschijnlijk ontstaan tijdens de Sint Elizabethsvloed in 1421 en werd later ook wel de Kom genoemd.

Hieronder onze WAAL van Rezoord.

Hieronder wat plaatjes van het Waaltje vroeger in Ridderkerk.

Hierboven de achterkant van het oude gemeentehuis met het Waaltje.

Hierboven de achterkant van het oude gemeentehuis en onder het Waaltje langs de Kerkweg.