Landschapstuin Het Struweel te Rijsoord.
‘t Struweel ligt als een groene oase op het eiland IJsselmonde. Het is een plaats waar men kan genieten van de rust en de natuur. In de landschapstuin van 1,4 hectare zijn 25 verschillende cultuur en natuurelementen te zien die vroeger op het eiland IJsselmonde te vinden waren. Zo vindt u er o.a. een geriefhoutbosje. Deze bosjes werden vroeger bij een boerderij aangeplant om de boer hout te leveren voor het dagelijks gebruik. Er is een griendje zoals overal in de polder voorkwam. De wilgen op de smalle akkers worden in een cyclus van drie jaar gekapt. Een hoogstamboomgaard met oude fruitrassen. Een moerasoever en paddenpoel. Deze plek is geschikt voor salamanders, kikkers, padden, hagedissen, maar ook de ringslang is er present. Een landgoedbosje met stinzeplanten, een boerderijtuin met een aantal perken met ouderwetse snijbloemen. Een kruiden- en groentetuin met o.a. pompoenen, spitskool en verschillende soorten uien. Ook zijn er kleine akkers met ouderwetse landbouwgewassen zoals maanzaad, boekweit, vlas, gerst en kalebassen. Verspreid over de tuin is een grote collectie cultuur en maar vooral wilde planten te bewonderen. Naast diverse andere bomen zijn er wel 15 soorten wilgen aangeplant, want in vroeger tijden stond deze polder vol rijshout (wilgenhout), vandaar de naam Rijsoord! Heel bijzonder is de groene kapel! De bomen (veldesdoorns) vormen de plattegrond van een kleine kapel. Uiteraard is er nog veel meer te vertellen, maar kom eens kijken er is een folder met nog meer informatie beschikbaar. Jaarlijks worden er ‘Open Tuindagen’ georganiseerd, voor informatie over deze dagen raadpleeg de website van het struweel. Dan kunt u er tussen 11.00 en 16.00 uur gratis terecht. Er zijn zelfs rondleidingen op deze dagen! Voor groepen zijn er arrangementen en is er verhuur van accommodatie mogelijk.
Adres: ’t Struweel, Rijksstraatweg 5, 2988 BA Rijsoord. Tel: 0180-420435 www.struweel.com
Museumschool (voorheen Museum Johannes Postschool)
De naam Museum Johannes Postschool is gewijzigd in Museumschool ( omdat er nu zoveel variëteit in het programma zit in Museumschool wat de lading dekt.)
De Museumschool: Historie, techniek en kennis onder een dak.
De Museumschool is in het historische schoolgebouw aan de Rijksstraatweg waar de capitulatie heeft plaatsgevonden van de Nederlanders aan de Duitsers op 15 mei 1940. Naast deze bijzondere gebeurtenis zijn er een reeks aan diverse onderwerpen te bekijken en te beleven welke in een dagdeel vullend programma worden aangeboden. Bijvoorbeeld een reis in de tijdmachine naar de maan of meevliegen met de AVRO Lancaster die in Rijsoord neerstortte. In het oude klaslokaal krijgt u les en in het capitulatielokaal zit de legerleiding o.l.v. generaal Winkelman samen met de Duitse legerleiding tegenover elkaar om de capitulatie te tekenen. Daar wordt uitleg gegeven over de meidagen en deze overeenkomst. Het planetarium, het koepeltheater biedt diverse geschiedkundige en educatieve films geprojecteerd op de koepel. Voor verder informatie kijk op www.museumschool.nl
Capitulatie Mei 1940
De overgave van de Nederlanders aan de Duitsers heeft in dit schoolgebouw plaatsgehad op 15 mei 1940. Een vernederende positie voor de Nederlanders maar niet onbelangrijk in de geschiedenis. Generaal Winkelman moest capituleren nadat Rotterdam gebombardeerd werd door de Duitsers. Het museum neemt u terug in de tijd naar dit bijzondere historische moment.
Dit is de tekst op het monument.
“EEN VOLK DAT ZIJN VERDEDIGING VERWAARLOOST ZET ZIJN VRIJHEID OP HET SPEL”
Schoollokaal 40er Jaren
De christelijke school is gesticht in 1889 en heeft tot 1974 gefunctioneerd als lagere school. Een van de klaslokalen is in oude glorie hersteld en neemt u terug in de tijd. Oude schoolbanken, schoolplaten, lesboekjes, de oude inktpotjes, leesplanken, lesmateriaal en nog veel meer. Voor velen een hele hoop herinneringen aan toen……..
Planetarium
Op 20 mei 2005 is het planetarium officieel geopend door de heer W. Lang directeur van Carl Zeiss Jena Duitsland. Het planetarium beschikt nu over een modern hybride projectiesysteem. Dat is een klassieke sterrenprojector, om de sterrenhemel zo waarheidsgetrouw weer te geven. En een digitaal full dome video projectiesysteem om computeranimaties op de koepel te projecteren. Bij deze shows wordt u “ondergedompeld “ in een virtuele omgeving. Een sensatie om te ervaren. Voor tijdstippen zie openingstijden bij Planetarium uitgebreid met observatorium In het observatorium staat een Carl Zeiss sterrenkijker. In de toekomst zullen er sterrenkijkavonden worden georganiseerd.
Bezoekmogelijkheden:
A. Individueel of kleine groepjes: iedere eerste zaterdag v/d maand.
B. Groepen vanaf 15 personen: is mogelijk alle dagen van de week.
In beide gevallen graag reserveren bij: Ilona Anakotta 06-46071596 of museumschool@facetridderkerk.nl
Museum Johannes Postschool
Rijksstraatweg 101
2988 BB Ridderkerk-Rijsoord
Telefoon: +31(0)6-46071596
info@museumschool.nl
www.museumschool.nl
Er zijn ook programma’s voor de groepen onderbouw 3-4-5 en ook bovenbouw 6-7-8) .
We hebben in Rezoord Twee monumenten en een plaquette die ons herinneren aan de Oorlog van 1940-1945
Het eerste monument staat aan de Rijksstraatweg 101 bij de Museumschool, dit monument herinnert ons aan de capitulatie die hier op 15 mei 1940 getekend is in dit gebouw. (tekst op de voet van het monument “EEN VOLK DAT ZIJN VERDEDIGING VERWAARLOOST ZET ZIJN VRIJHEID OP HET SPEL”). Het tweede monument staat aan de westkant van de Rijksstraatweg schuin tegenover de Voorweg. Dit monument staat op de plaats waar op 29 juni 1943 de AVRO Lancaster ED362, HW-E for Easy van de RAF is neergestort. En de herinnering Plaquette van de verzetsstrijder Johannes post, deze hangt aan de school aan de Gerard Alewijnszstraat 48.
Mooie Beelden in Rezoord.
Het Vlasjongetje gemaakt door Marian Kievits ter herinnering aan de vlasindustrie in Rezoord. Het beeldje is op 25 mei 1988 onthult door J. Verveer. (oud vlasarbeider)
Helaas is het beeld in december 2012 gestolen. op 8 nov 2014 is er op initiatief van het Wijkoverleg en Wijk-Idee-Team Rijsoord een nieuw beeld geplaatst. dit beeld in Cor-ten staal is een ontwerp van Joop Horsten.
Van de volgende beelden, zijn we door de diefstallen van beelden genoodzaakt de locatie waar deze beelden staan niet meer te vermelden.
Beeld Johanna ontworpen door Jos Crezée en gemaakt door bronsgieterij studio Lamarez ter herinnering aan 108 jaar vereniging school met de bijbel 1886-1994
Beeldje drie dansende vrouwen. Op 19 nov. 1960 geschonken door Werkgever Thomson aan de werknemers die hier op deze locatie hun woningen gebouwd hebben. Betekenis: vrijheid blijheid.
Een bezoekje aan Korenmolen de Kersenboom is ook de moeite waard.
De Kersenboom staat aan de Waal in Rijsoord. De molen werd op 23 juli in het jaar 1822 in bedrijf gesteld en stond oorspronkelijk aan de Waaldijk, schuin tegenover de plek waar hij nu staat. In januari 1991 is hij in verband met windbelemmering door bomen en bebouwing verplaatst naar de andere zijde van de Waal aan de Waalweg waar de molen werd neergezet op een ruim 2 meter hoge heuvel. De molen onderging na ruim 30 jaar stilstand een broodnodige restauratie en werd in oktober 1993 weer officieel in gebruik gesteld.
KORENMOLEN DE KERSENBOOM IS EIGENDOM VAN STICHTING DE RIJSOORDSE MOLEN DIE DE MOLEN BEHEERT EN EXPLOITEERT.
Op de zaterdagen en de dagen dat de molen draait kunt u terecht in de molen voor bezichtiging en/of verkoop van volkorentarwe en speltmeel, bloem, cakemixen pannenkoekenmix of graan (Tarwe). De molen heeft als vaste openingsdag en tijd, zaterdag van 10.00 uur tot 12.00 uur, waarbij de molen dan open is voor bezoek en verkoop van onze meelproducten. Dit is een vaste openingstijd zodat de klanten nooit voor een dichte deur komen te staan. Wilt u zeker weten tot hoe laat de molen op een bepaalde zaterdag geopend is kunt u hiervoor kijken op www.derijsoordsemolen.com of mailen naar rijsoordsemolen@live.nl . Ook schoolklassen zijn van harte welkom om op afspraak dit mooie stukje cultuurhistorie te bekijken en zo de belangstelling en het respect voor de molen op onze toekomstige generaties over te brengen! De molenaars van onze molen zijn Wim van Bruggen, Heline van Daalen en Tom Blaak.
Korenmolen de Kersenboom is gelegen aan Waalweg 11 te Rijsoord (gemeente Ridderkerk).