Dick Visch. Hendrik Ido Ambacht 2016
Bakkerij Stehouwer & Visch, is ontstaan door een samen gaan van twee zwagers te weten Cees Stehouwer en Geerling Visch die ieder een bakkerij hadden in Alblasserdam en Gorinchem (Stehouwer in Alblasserdam en Visch in Gorinchem). Mijn oom had een bakkerij met een winkel in de Pinksterbloemstraat in Alblasserdam en 6 wijken om te bezorgen, mijn ouders hadden in Gorinchem een bakkerij en winkel in de Arkelstraat en 4 bezorg wijken. In 1960 is het idee ontstaan om samen een grotere bakkerij te hebben en alles samen te voegen, in 1961 is Bakkerij L.T. van der Linden aan de Rijksstraatweg in Rijsoord over genomen. Eerst werd de productie voor Gorinchem er bij gedaan om niet gelijk vast te lopen, de productie in Alblasserdam bleef nog daar omdat er nog machines stonden die nog niet zo oud waren. In Rijsoord hadden we 8 bezorg wijken verdeeld over Barendrecht, Ridderkerk, Hendrik Ido Ambacht, Rijsoord ,Oostendam. In het begin stonden er 2 grote ovens ,die moesten met de hand vol geschoten worden met een schieter (een soort houten lepel met een lange steel) deze werden gestookt met briketten (grote steenkolen) deze moesten altijd de avond ervoor aangemaakt worden omdat het vrij lang duurt voordat de oven door en door warm was. Maar er kwam een ontploffing van een van de ovens , in een oven zitten pijpen die gevuld zijn met water enkele van die pijpen waren gesprongen daardoor kon deze oven niet meer gebruikt worden. Beide ovens die van steen waren opgebouwd moesten worden afgebroken, de isolatie van de ovens was van asbest dat heel veel stof deed opwaaien,(van asbest sanering was nog geen sprake) er zijn 2 wagenovens voor in de plaats gekomen daar konden 2 wagens achter elkaar in gereden worden. Deze werden gestookt met stookolie , dat veel simpeler was, je ging stoken wanneer je begon met de productie, deze warmte was veel indirecter dan met kolen. Dat was veel minder arbeidsintensief, mijn vader was verantwoordelijk voor de bakkerij en mijn oom voor de administratie. De dagelijkse productie van het brood begon om 1 uur in de nacht en was om 10 uur klaar, de mensen die in de bakkerij werkten in de vroege ochtend moesten ook overdag een wijk lopen dus ze maakten aardig wat werkuren, de banketbakkerij begon om 6 uur tot in de middag als het werk af was. Het brood werd gebakken van meel voor het tarwebrood of bloem voor het witbrood, dit zat in zakken van 50 kilogram en moest je van de meelzolder halen langs een steile trap, er werd dan gist water suiker vet (vroeger was dat reuzel) en zout bijgedaan en gemengd tot een soepel deeg dan moest het ongeveer 30 minuten rijzen en dan werd het afgewogen (775 gram per stuk) dan moest het weer 30 tot 35 minuten rijzen voordat het opgemaakt kon worden ,dat is de bol plat slaan en opvouwen tot een rechthoekige plak en dan oprollen, en dan werd het in een bakblik gelegd, als dan de kar vol was, werd de wagen in de rijskast gezet en moest het ongeveer 1 uur rijzen, na dat uur kon een deegstuk nog geknipt worden, dan ging het de oven in voor 30 tot 35 minuten de temperatuur van de oven is dan 250 graden. Later werd er een speciale banketbakkerij met winkel geopend in Alblasserdam op het Scheldeplein en daar zwaaide Joop Hartsema de scepter. Doordat mijn vader last kreeg met zijn gezondheid hebben de 2 zwagers besloten om de bakkerij te verkopen, aangezien ik nog jong was en er geen zin in had het over te nemen, de verkoop was in 1972 en is door Bakker Pot uit Barendrecht gedaan.
In de broodbakkerij werkten: Nico Baars, Kees van de Biezen, Henk Tameris, Willem Biesbroek en Geerling Visch.
In de banketbakkerij werkten: Kees van ’t Hoff, Bertus (achternaam vergeten), Dick Visch, Jan Vink en hulpje Gert van ’t Zelfde.
In het Magazijn werkten: Cor Hamerpagt, Bas de Ruiter, Piet Stolk, Ton Kuys.
In de winkel werkten: Adri Blaak, Ria Schop.
In de bezorging werkten: Henk Tameeris, Willem Biesbroek, Willem van den Burg, Bas de Ruiter, Piet Stolk , Jan Vink, Piet van Zessen.
Ik denk dat er nog een paar mensen zijn in de bezorging waar ik de naam van ben vergeten.
De winkel en banketbakkerij in Alblasserdam (Scheldeplein) werd geleid door Joop Hartsema en zijn vrouw Nel Hartsema – den Otter.
Dick Visch.